16 Ekim 2009 Cuma

SU BÖREĞİ



Uzun bir Karadeniz tatilinden sonra siteme geri dönmek çok güzel. Karadeniz'in güzel ve temiz havasını iyice içimize çekip geldik oğlum ve ben.. Birdahaki yaz tatiline kadar sevdiklerimize veda edip, elimizde, Karadeniz'in güzel yemeklerinin kaynağından tarifleriyle beraber döndük yuvaya...

Bunlardan bir tanesi olan, sevgili annemle beraber hazırladığımız ve hatta yıllar evvel annemin, Karadeniz yöresinde yapılan bir yemek yarışmasında ödüle layık görüldüğü SU BÖREĞİNİ paylaşmak istiyorum sizlerle...

MALZEMELER
  • 8 yumurta (organik yada köy yumurtası olursa çok daha güzel olur)
  • 2 kaşık yoğurt
  • yarım çorba kaşığı tuz
  • alabildiği kadar un /hamur yumuşak olacak
İÇ MALZEMESİ
  • Yarım kalıp beyaz peynir (köy peyniri kullanırsak çok daha lezzetli olur)
  • yarım demet maydonoz
YAPILIŞI

Yukarıdaki malzemelerden kulak memesi yumuşaklığında hamur yapıp bir süre dinlendirelim.Dinlenmiş hamurumuzu yumurta büyüklüğünde 10 parçaya ayıralım.


Herbirini sofra büyüklüğünde ve oklova ile açalım.


Açtığımız yufkalar, böreği pişireceğimiz tavadan daha büyük olmalı ki yufkaları büzerek yerleştirelim. Su böreğinde, yaparken açmış olduğumuz yufkaların, pişireceğimiz tavadan büyük olup, yufkaları tavanın orta kısmına doğru büzerek yerleştirmek cok önemli bir ayrıntıdır.
Açmış olduğumuz yufkaları, düz bir yere serip, hafif kurumalarını sağlayalım. Diğer taraftan geniş bir tencerede su kaynatalım ve hemen yanında yine geniş bir kabın içerisine soğuk su hazırlayalım. Bütün bunların yanında da bolca tereyağını eritelim ve böreği yerleştireceğimiz tavaya ilk yufkamızı sermeden önce, erittiğimiz tereyağından iki üç corba kaşığı dökelim.
Açıp diğer tarafta kuruttuğumuz yufkaları teker teker kaynar suya atalım.


10 saniye kadar kaynar suda haşlayalım. Hemen bir kevgir yardımıyla kaynar sudan çıkardıktan sonra soğuk su kabına kayalım.

Bu arada kaynayan suya da soğuk suya da bır mıktar tuz atalım. Haşlanmış yufkanın ucundan bakıp tuz mıktarını arzuya göre ayarlayabilirsiniz. Birer birer haşlayıp soğuk sudan geçirdiğimiz yufkaları, yağlanmış tavamıza, yufkalarımızın fazla kısmı orta tarafa gelecek şekilde yerleştirelim. Herbir yufkayı serdiğimizde yufkaların üzerine erimiş tereyağından bir iki kaşık dökelim. 5. yufkaya geldiğimizde, peynirli maydonoz karışımını üzerine bolca yayalım.


Diğer beş yufkayıda aynı işlemden geçirelim. Bütün bu işlemler tamamlanınca böreğin her iki yüzeyini nar gibi kızarana kadar kısık ateşte pişirelim..



AFİYET OLSUN:)