31 Mayıs 2009 Pazar

BORANİ

Kısa bir süre önce ailemi ziyaret için geldiğim Türkiyede, yaşamış olduğum güzel yoğunluklardan dolayı siteme fazla zaman ayıramamıştım. Ailem ve sevdiklerimle beraber zaman çok hızlı ilerlediğinden, paylaşmak istediğim Karadenizin güzel lezzetlerini ekleme fırsatı bulamadım. Bugün yakaladığım boş bir zamanı hemen değerlendirip, sevgili yengem Zehra'nın kahvaltı davetinde hazırlamış olduğu Borani'yi listeleyebildim. Tekrar harika misafirperverliğin ve sevgi dolu yüreğin için teşekkür ederim Zehracım. İyiki varsın..

BORANİ


MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • yarım kalıp beyaz peynir
  • 250 gr lor peyniri ( çökelek)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı mısır unu
  • 5-6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • arzu ettiğiniz kadar kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
YAPILIŞI:
Listedeki bütün malzemeleri karıştırıp yağlanmış borcama boşaltıyoruz. Üzeri kızarana kadar orta hararetli fırında pişiriyoruz. Sıcak servis yapıyoruz.


AFİYET OLSUN:)

24 Mayıs 2009 Pazar

KEŞKEK


MALZEMELER
  • yarım kilo keşkeklik buğday
  • yarım tavuk
  • tuz
  • tereyağ
YAPILIŞI:
Buğdayı çok güzel yıkıyoruz. Kaynatıp bir gece dinlendirmeye bırakıyoruz. Şişmiş olan buğdayın içine yarım tavuğu yerlestirip üzerine iki parmağı geçecek şekilde su koyup kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayan tencerenin altını iyice kısıyoruz.
Pişene kadar tencerenin içerisine asla kaşık sokmuyoruz. Suyunu çekene kadar( yaklaşık 1,5 saat ) pişiriyoruz. Piştikten sonra içerisinden tavukları çıkarıyor,tavukları kemiklerinden ayırıp küçük parçalara bölüyoruz. Pişen keşkeği mikserle iki üç dakika çırpıyoruz. Tavukları ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. İki kaşık tereyağı eritip hazırladığımız keşkeğin üzerine döküyoruz.

AFİYET OLSUN:)

22 Mayıs 2009 Cuma

DONDURMALI İRMİK HELVASI


MALZEMELER
  • 2 su bardağı irmik
  • 125 gr tereyağı
  • 50 gr şam fıstığı
  • 2 bardak süt
  • 1,5 bardak su
YAPILIŞI
Yağı tencerede eritiyoruz. İçine fıstığı ilave ediyoruz. Üzerine irmiği ilave ediyoruz. İrmiğin rengi kahve rengi olana kadar kavruyoruz. İrmik kavrulduktan sonra ayrı bir kapta önceden hazırladığımız seker, su ve süt karışımını kavurduğumuz irmiğin üzerine döküp irmik suyunu çekene kadar karıştırıyoruz. Suyunu iyice çekmiş olan irmik tatlımızı geniş bir borcama alıp soğumaya bırakıyoruz. Hafif soğuduktan sonra dilimliyor uzerine dondurma koyup servis yapıyoruz.

AFİYET OLSUN:)

5 Mayıs 2009 Salı

MANTARLI TAVUK SOTE


MALZEMELER
  • 1 küçük soğan
  • 2 büyük domates
  • 1 tavuk göğsü
  • 5-6 tane iri mantar
  • bir miktar sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
  • pulbiber
  • maydanoz
YAPILIŞI:
Tencereye yağı koyup, tavuk göğüsünü iki parmak eninde uzun şeritler halinde kesiyoruz. Bir miktar tencerede kavurduktan sonra soğanları da piyazlık doğrayıp tavuklara ekliyoruz. Soğanlar ölmeye başlayınca mantarlarıda irice doğrayıp tenceremize ilave ediyoruz. Mantarlar da yumuşamaya başlayınca küp küp doğradığımız domatesleri ilave ediyoruz. Domatesler suyunu çekerken baharatlarını ilave ediyoruz. Yemeğimiz pişip altnı kapattıktan sonra bir tutam maydanozu doğrayıp sotemizin üzerine koyuyoruz. Bir iki kez karıştırıp servise hazır ediyoruz.

AFİYET OLSUN:)

3 Mayıs 2009 Pazar

ŞEKER PARE

MALZEMELER
  • 3 yumurta
  • 1/2 bardak pudra şekeri
  • 4 bardak un
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 250 gr sana yağı
  • 4 çorba kaşığı irmik
  • Alabildiği kadar un
Şerbeti için: 3 bardak şeker, 4 bardak su , 1 çorba kaşığı limon suyu

YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri karıştırıp, çok sert olmayan bir hamur yapıyoruz. Ceviz büyüklüğünde hamurları yuvarlıyoruz. Üzerlerine fındık batırıyoruz. Orta hararetli fırında pişiriyoruz.
Önceden şerbetimizi hazırlayıp soğutmaya bırakıyoruz.Şerbetimizin limonunu şerbeti ocaktan indirmeden birkaç dakika önce koyuyoruz.
Fırından çıkmış tatlımızın üzerine şerbet soğuk olacak şekilde döküyoruz. Şerbetini iyi çekmesi için üzerini kaptabilirsiniz.

AFİYET OLSUN :)

1 Mayıs 2009 Cuma

EV PİZZASI



MALZEMELER
  • 1 bardak ılık süt
  • 1/2 bardak sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • alabildiği kadar un
Üst Malzemesi
  • 2 tane domates
  • 4-5 tane mantar
  • kaşar peyniri
  • 1 dolu kaşık salça
İstediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz.

YAPILIŞI:
Hamur yoğurma kabının içerisine ılık sütü ve mayayı koyup mayanın erimesini sağlıyoruz. Daha sonra şekeri ve tuzu ekliyor yine erimelerini sağlıyoruz. Sıvı yağıda koyup unu azar azar
ilave ederek ele yapışmayacak fakat çok yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yarım saat kadar mayalanması için ılık bir yerde bekletiyoruz.
Mayalanan hamuru yağlanmış borcama yayıyoruz ve orta hararetli fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.Daha sonra borcamı fırından çıkarıp sulandırılmış yoğun kıvamlı salçayı hamurun her tarafına yayıyoruz.Diğer malzemeleri de üzerine serip sucuklar kızarıncaya kadar (fazla kurutmayacak şekilde) pişiriyoruz. Pişen pizzanın üzerine bolca kaşar peyniri rendeleyip kapatmış olduğumuz fırının içerisinde kaşarlar eriyene kadar tutuyoruz.

NOT: Hamuru üst malzemeleri koymadan ön pişirme yapmamızın sebebi, içinin çiğ kalmaması.

AFİYET OLSUN:)